Kijött a leggazdagabb magyarok listája: Mészáros Lőrinc az élen, aki tavaly 347 ezer forintot keresett percenként (2024)

A válság, a háború és az "elhibázott brüsszeli szankciók" ellenére hatalmasat nőtt a leggazdagabb magyar milliárdosok vagyona. A "100 Leggazdagabb 2023" listáján óriási mértékben növelte előnyét Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor, ezzel együtt az első tíz helyezett sorrendje szinte teljesen megegyezik a tavalyival. Új szereplők azonban feltűntek a 100-as listán, egyikük különösen előkelő helyen.

A100 Leggazdagabb 2023listáján óriási mértékben növelte előnyét Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor, az első és második leggazdagabb magyar. Mészáros atavalyi480 milliárdról idén 660 milliárdra növelte becsült vagyonát, ami közel 40 százalékos gyarapodás egy válságos év leforgása alatt. Ezzel a hihetetlen teljesítménnyel is csökkent előnye Csányival szemben, ugyanis tavaly a kettejük közötti különbség még 60 milliárd forint volt, amely idénre 50 milliárdra csökkent. Természetesen ehhez az kellett, hogy a márciusban hetvenedik születésnapját ünneplő bankvezér Mészárosnál is nagyobb ütemben, több mint 45 százalékkal növelje tavalyi vagyonát.

A gazdagokon láthatóan nem fog a válság és az infláció, hiszen az idén 22. alkalommal megjelent lista összeállítói7655,2 milliárd forintra becsülték a leggazdagabb száz magyar összvagyonát, a listán szereplők többsége pedig jelentősen gazdagodott, hiszen egy év alatt 1431,7 milliárd forinttal tudták növelni vagyonukat.

Csányi Sándor elárulta, mennyire fél Mészáros Lőrinc szuperbankjától

Az OTP még Magyarországon is jóval nagyobb az egyesülő MBH-nál, csoportszinten pedig össze sem mérhetőek. Sőt, sz OTP-vezér szerint az MKB, a Takarékbank és a Budapest Bank sok előnyt feladnak a fúzióval. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató nem tart attól, hogy a hétvégén összeálló, Fidesz-közeli szuperbank, az MBH komoly kihívója lesz az OTP-nek.

A lista első tíz helyezettje megegyezik a tavalyiakkal, a sorrend is csupán annyiban változott, hogy Szíjj László a nyolcadikról a hatodik helyre lépett előre, egy hellyel visszább, a hetedeik helyre taszítva Jellinek Dánielt és a nyolcadikra Bige Lászlót. Szíjj, akárcsak Csányi, egy év alatt szintén több mint 45 százalékkal növelte vagyonát, még ha Szíjj esetében ez „csupán” 87 milliárd forint gyarapodást jelentett is.

A bíróság szerint nem lehet eltitkolni, hogy mekkorát nyer Mészáros és Szíjj az autópálya-koncesszión

A szerződések lényegi részét tartalmazó mellékletekért kellett perre menni. A Fővárosi Törvényszék csütörtöki, egyelőre nem jogerős ítélete szerint a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) nem titkolhatja tovább, hogy milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak.

Az első tíz leggazdagabb magyar (zárójelben a változás tavalyhoz képest):

  1. Mészáros Lőrinc: 660 milliárd Ft (+180 mrd.)
  2. Csányi Sándor: 610 milliárd Ft (+190 mrd.)
  3. Felcsuti Zsolt: 460 milliárd Ft (+115 mrd.)
  4. Gattyán György: 366 milliárd Ft (+49 mrd.)
  5. Veres Tibor: 320 milliárd Ft (+66 mrd.)
  6. Szíjj László: 280 milliárd Ft (+87 mrd.)
  7. Jellinek Dániel: 276 milliárd Ft (+36 mrd.)
  8. Bige László: 233 milliárd Ft (+32 mrd.)
  9. Széles Gábor: 208 milliárd Ft (+17 mrd.)
  10. Kasza Lajos: 147,5 milliárd Ft (+11 mrd.).

Egy év alatt tehát a tíz leggazdagabb magyar vagyona összesen 783 milliárd forinttal, 3560,5 milliárd forintra növekedett. A gyarapodás mértékét jól jelzi, hogy az idei növekmény önmagában is sokkal nagyobb, mint amekkorára 2002-ben, az első ilyen lista kiadásakor becsülték az összvagyont. Ez ekkor 632,4 milliárd forint volt, ami a mostani összvagyonnak kevesebb, mint a tizede.

Talán érzékelhetőbbé válik a gazdagodás mértéke, ha Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor esetében ezt az évesnél kisebb egységekben is megadjuk:

Mészáros eszerint havonta átlag 15 milliárdot, azaz naponta 500 milliót, vagyis óránként 20,83 milliót, tehát percenként nagyjából 347 ezret, vagyis másodpercenként 5787 forintot keresett.

Ennél is jobban ment azonban Csányi Sándornak az idén, ő ugyanis havonta átlag 15,833 milliárdot, azaz naponta közel 528 milliót, vagyis óránként 21,99 milliót, tehát percenként nagyjából 366,5 ezret, egyszóval másodpercenként 6108,5 forintot keresett.

Új szereplők a listán

Idén mindössze négyen kerültek fel új szereplőként a listára:

  • Futó Gábor matematikus, egyből a 17. helyre került 89 milliárdosra becsült vagyonával. Futó édesapjával Futó Péterrel közösen, a kétezres évek elején alapította a Futureal ingatlanfejlesztő cégcsoportot, melynek három ágát a Cordia, a Futureal Development és a HelloParks viszi. Emblematikus hazai fejlesztéseik a Corvin sétány, Etele Plaza és a Budapest One, a cégcsoport azonban már külföldön is terjeszkedik.
  • Papp Edward közgazdász a 81. helyen lépett fel a listára 25 milliárdra becsült vagyonával. A Papp tulajdonában lévő SMP Solutions Zrt. a három legnagyobb magyar tulajdonú rendszerintegrátori tanácsadó vállalkozás egyike. A cégcsoport legjelentősebb ügyfele az OTP-csoport. Papp 2016-ban lett az SMP Solutions többségi tulajdonosa. A cégcsoport nemzetközi szinten is folyamatosan terjeszkedik.
  • Piukovics fivérek 22 milliárd forintos vagyonukkal a 87. helyre kerültek. A négy fiútestvér által egyenlő részben birtokolt GOPD Nyrt., valamint a SunDell Estate Nyrt. főleg a főváros zöldövezetében épít lakásokat, jelenleg közel félezret. A két cég együttes saját tőkéje meghaladja a 35 milliárd forintot.
  • Tarány Gábor, a DAK Acélszerkezeti Kft., a szektor egyik legjelentősebb magyar vállalatának ügyvezetője és tulajdonosa, 15,4 milliárd forintos vagyonával a 96. helyre került a friss listán. A DAK a magyarországi autópálya- és útépítések jelentős beszállítója, de emellett az osztrák és a német piacra is gyárt termékeket. Tarány a Magnus Aircraft Zrt.-nek is tulajdonosa. A cég saját fejlesztésű, ultrakönnyű repülőgépeket, valamint a járműiparhoz és a sporthoz köthető kompozit termékeket, például versenykajakokat, elektromos jachtokat gyárt. A repülőgépgyártó cég Kínában is terjeszkedik.

A lista 78. helyezettjének kiléte nincs részletezve, miután az idén 4,6 milliárddal gyarapodó, így 26 milliárd forintos vagyonúra taksált illető nem járult hozzá, hogy írjanak róla és cégéről. A mindössze B. betűvel jelzett vállalkozó szócikkében több a kipontozott rész, mint az érdemi szöveg. Az azért kiderül, hogy kommunikációs területen érdekelt cége a tavalyihoz hasonlóan ismét bevételi rekordot döntött, a tulajdonos idén is több milliárd forint osztalékot vehetett ki cégéből, és állami megrendeléseket is elnyert.

Ahvg.humár tavaly úgy tippelte, hogy a B. betű Balásy Gyulát takarja, akinek kommunikációs cégei jelentős megbízásokat kaptak a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától. Balásy tavaly két, állami megbízásokkal jól kitömött cégéből több mint 4 milliárd forintos osztalékot vett ki. Balásy Gyula egyébként 28. helyen névvel szerepel a legbefolyásosabb magyarok friss listáján is.

Rekordösszeget költött propagandára tavaly Rogán minisztériuma

44 milliárd forint ment el plakátokra, újsághirdetésekre és kormányzati videókra. Nyilvánosságra került a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda tavalyi szerződéslistája, amelyből látszik, a kormány minden korábbinál több pénzt költött el kommunikációra 2022-ben - írja a .

Befolyás-barométer 2023

A 100 Leggazdagabb idén immár tizedik alkalommal szedte össze az 50 legbefolyásosabbnak ítélt magyar közéleti szereplőt, politikai elemzők vélemény alapján. A lista rendező elve, hogy a politikai-gazdasági elit szereplői mennyiben képesek pénzt vagy egyéb hatalmi erőforrásokat mozgósítani céljaik elérése érdekében.

Noha az élboly továbbra is szilárd, fordult a kocka, Rogán megelőzte Mészárost. Érdekes, hogy az első ötven helyezett közül tizenketten a tavalyi listán még nem voltak jelen, ami többségében az elmúlt egy év kormányzati változásainak eredménye. Érdekes ugyanakkor, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, aki tavaly nyolc helyet ugorva bekerült a top 10-be, idén kilenc helyet visszacsúszva a 19. helyre került csak, míg bekerült az első tízbe Garancsi István a 12. leggazdagabb magyarként számontartott vállalkozó. A 100 leggazdagabb magyar közül 15 szerepel a leginkább befolyásosak között.

  1. Orbán Viktor
  2. Csányi Sándor
  3. Rogán Antal
  4. Mészáros Lőrinc
  5. Pintér Sándor
  6. Szijjártó Péter
  7. Hernádi Zsolt
  8. Varga Mihály
  9. Garancsi István
  10. Matolcsy György

Hét új szereplővel bővült az 50-es lista: Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a 12. helyre került, Soros György a 22. lett, a hetedik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel a 25. helyre, Varga Judit igazságügyi minisztert a 27. helyre, Nagy István agrárminisztert a 29. helyre, Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert a 30. helyre, Orbán Balázst a miniszterelnök politikai igazgatóját a 33. helyre sorolták, míg Barna Zsolt a Magyar Bankholding Zrt. elnök-vezérigazgatója a 45. helyre került fel.

Az ellenzékiek közül csupán hárman kerültek az 50-es listára, mindhárman jelentősen visszaesve: Karácsony Gergely főpolgármester (6 helyet esve a 36.); Gyurcsány Ferenc (5 helyet esve a 40.); Dobrev Klára (7 helyet esve az 50.) az idei befolyási listán.

Akik kimaradtak

Kimaradt az idei listáról Lantos Csaba, mivel energiaügyi miniszteri bársonyszékre cserélte a menedzseri forgószéket. Lantos a 100 leggazdagabb magyar 2022-ben megjelent listája szerint, 13,3 milliárd forintos vagyonával, Magyarország 96. leggazdagabb embere.

Újabb vállalkozásától vált meg Lantos Csaba energiaügyi miniszter

A Fokroller Kft. maradó tulajdonosai is nagypályás játékosok a NER-ben.

A listán emellett nem szerepelhetnek azok sem, akiknek vagyona nem transzparens, nem követhető. Ezért maradt le a listáról Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám is, aki a Válasz Online szerint kvázi sajátjaként rendelkezhet közel 150 milliárd forint értékű, 112 ezer négyzetméternyi irodaház-rengeteggel.

A Forbes lista szerint megvan a harmadik magyar dollármilliárdos

A 2023 márciusi lista szerint a világon 2640-en rendelkeznek több mint egymilliárd dollár fölött. Nekik magyar gazdagokkal szemben nehéz évük volt, ezt mutatja, hogy számuk 28 fővel, összesített vagyonuk pedig 500 milliárd dollárral, 12,2 ezer milliárd dollárra csökkent. A listán szereplők csaknem fele valamivel szegényebb, mint egy éve volt.

A Forbes-lista 37 éves történetében viszont először fordul elő, hogy három magyar állampolgárnak is összejött az egymilliárd dolláros belépő. Idén debütált Felcsuti Zsolt, az MPF Holding gépipari csoport tulajdonosa, rögtön 1,2 milliárd dollárra taksált vagyonnal, a 2259. helyen. Ugyanekkora vagyonnal hasonló helyre sorolták Mészáros Lőrincet, aki tavaly 2324. helyen szerepelt a listán. A leggazdagabb magyar a Forbes szerint: a listán 2018 óta szereplő Csányi Sándor OTP-vezér, akinek eddigi legnagyobbra, 1,5 milliárd dollárra becsült vagyona immár a 2022. helyre volt elég.

14 milliárdos manhattani luxuslakás megvételével kötötte össze Matolcsy Ádám baráti körét a 444.hu

Rövid távon jó módszer a szolgáltatói hálózatos adok-kapok, de hamarosan a tárolásos módszerrel is érdemes lesz megbarátkoznia a napelemeseknek, hiába drágább a tároló egység előállítása és karbantartása.

* * *Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Kijött a leggazdagabb magyarok listája: Mészáros Lőrinc az élen, aki tavaly 347 ezer forintot keresett percenként (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5622

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.