Motor van Duitsland naar Nederland halen. Wat moet ik doen? (2024)

Steeds meer particulieren (en handelaren) kopen een tweedehands motorfiets in Duitsland. Er zijn een aantal voordelen die ervoor zorgen dat het importeren van een Duitse motor populair is. Maar wat als je je droommotor hebt gevonden? Hoe kun je die dan veilig en officieel naar Nederland halen? In deze blog lees je alles over wat je moet doen bij het importeren in Nederland van een motor uit Duitsland.

Kentekenbewijs van een Duitse motor controleren

Als je in Duitsland een tweedehands motor koopt is het belangrijk om te controleren of het kentekenbewijs deel 1 en 2 (Fahrzeugbrief en Fahrzeugschein) ook echt bij de motor hoort die je wilt kopen. Het Duitse kentekenbewijs geeft informatie over wie de huidige voertuigeigenaar is en bevat belangrijke informatie over uw auto, zoals het type voertuig en de carrosserie. Het chassisnummer van de motor staat op het Fahrzeugschein en op de motor zelf op de vork of het balhoofd.

Controleer altijd of de nummers op de motor en het kentekenbewijs overeenkomen. Het kentekenbewijs heft je nodig om de motor te registreren of later weer te verkopen.

Hoe kan ik de kwaliteit van de motor die ik wil kopen controleren?

De onderhoudshistorie is bij de aanschaf van een tweedehands motorfiets en zeker als je wilt importeren uit Duitsland van belang. Misschien staat er al uitgebreide informatie online, maar in het echt is de historie wellicht gemakkelijk te controleren.

Je koopt de motor in Duitsland. Wat nu?

Je mag als Nederlandse koper van een Duitse motor niet met het Duitse kenteken op je motor in Nederland rijden. Ook niet voor korte tijd. En je bent verplicht om je motor te verzekeren als je naar Nederland gaat rijden. Met een tijdelijk kenteken en tijdelijke verzekering voldoe je aan de regels in Nederland.

Kenteken van een Duitse motor overschrijven

Om een motor naar Nederland te importeren heb je een exportkenteken nodig. Zo’n douane- of exportkenteken is wit met zwarte letters en heeft een rode verticale balk aan de rechterkant. De combinatie van cijfers, gelezen van boven naar beneden, geeft de vervaldatum aan. Het exportkenteken kan de verkoper opvragen bij het voertuigregistratiekantoor in zijn gemeente.

Om eigenaar te worden van een Duitse motor en een export kenteken te regelen heb je het volgende nodig:

Paspoort of identiteitskaart Bevestiging van een speciale aansprakelijkheidsverzekering. In de meeste gevallen kun je deze verzekering afsluiten bij het kentekenkantoor. De verzekering kan voor maximaal twaalf maanden worden afgesloten.Registratiebevestiging deel I en II (voertuigkenteken en brief)Het kentekenbewijs deel I (Fahrzeugbrief) wordt door het Duitse kenteken kantoor ingenomen of doorgehaald. Het bestaande kentekenbewijs deel II (Fahrzeugschein) wordt bijgewerkt.

Let op: soms heb je de oude kentekenplaten nodig bij het overschrijven. Het kentekenkantoor kan ook eisen dat de voor het oversschrijven van het kenteken ook de motor zelf ter identificatie wordt aangeboden.

Douanekosten bij de import van een motor

De douanekosten voor het invoeren van een motor liggen tussen de 25 en 50 euro. Daarnaast zijn er de kosten voor de kentekenplaten van zo’n 20 tot 40 euro en de verzekeringspremie.

Transport van motor uit Duitsland

Of je de motor zelf naar Nederland rijdt, deze op een aanhanger vervoert of de motor door een transportbedrijf naar Nederland laat brengen; je moet de motor in Nederland binnen een vijf dagen na het moment van import naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) brengen.

Hoe werkt een bezoek aan de RDW met een import motor?

1 Afspraak maken bij RDW-keuringsstation

Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. Je logt in met DigiD. De 16 RDW keuringsstation liggen verspreid door het land.

2 Eendagskenteken aanvragen

Als je de motor rijdend naar het keuringstation brengt heb je een eendagskenteken nodig. Vraag deze tijdig aan.

3 Papieren meenemen

Zorg dat je bij je bezoek bij de RDW het complete originele buitenlandse kentekenbewijs bij je hebt en je legitimatiebewijs

4 Keuring afwachten

De motor wordt door de RDW geïdentificeerd en de documenten worden beoordeeld. In de keuringshal wordt de daadwerkelijke keuring uitgevoerd. De resultaten daarvan verwerkt in het systeem. Als alles goed worden de gegevens van de motor op overgenomen in het Nederlandse kentekenregister.

5 BPM betalen

Je doet aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) via de website van de Belastingdienst. De BPM van een motor wordt namelijk berekend aan de hand van de netto catalogusprijs. De BPM van een motorfiets met een netto catalogusprijs vanaf € 2.133 bedraagt 19,4% van die netto catalogusprijs.

6 Kentekenbewijs afwachten

Na akkoord van de RDW en de Belastingdienst krijg je binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs toegestuurd. Een werkdag later ontvang je een brief met een volledige tenaamstellingscode.

7 Motor verzekeren en wegenbelasting betalen

Je moet dan je motor voor minimaal Wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekeren. Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.

8 Kentekenplaat laten maken

Je laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. Als je motor is voorzien van een Nederlandse kentekenplaat kun je de weg op!

Yamaha Tracer 7€79Per dagUithoorn(2)DealerDirect boeken

Harley-Davidson FLHX Street Glide€137Per dagLisse(3)Direct boekenTe koop

Kawasaki Z 500 SE€57Per dagZwaagdijkNieuwDealer

Import uit Duitsland; het kan de moeite waarde zijn

Het importeren van een motorfiets is best wel een complex proces, vooral waar het gaat om belastingen en douanerechten. Maar toch is een motor kopen in Duitsland een prima manier om een fraaie ‘low-budget-full-options’ motorfiets te scoren.

Volg MotoShare op

of

Motor van Duitsland naar Nederland halen. Wat moet ik doen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6372

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.