10 vragen over lawaai | Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid (2024)

Arbo kennisplatform over gezond en veilig werken

Menu

Gezondheidsmanagement - Preventie

10 vragen over lawaai | Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid (4)

Wat moet je weten over lawaai en gehoorschade? Met deze 10 vragen (en antwoorden) ben je weer op de hoogte.

1 Voldoe ik aan mijn verplichtingen als ik mijn werknemers gehoorbescherming verstrek?
Nee, het verstrekken van gehoorbeschermingsmiddelen op zich is niet voldoende. U moet ook aangeven in welke situatie ze gebruikt moet worden en u moet voorlichting geven over het juiste gebruik en het onderhoud. U moet uw werknemer laten tekenen voor ontvangst van zowel de verstrekte gehoorbescherming als de daarbij behorende instructie. Ook moet u toezien op juist gebruik van de gehoorbescherming. Voordat u overgaat tot het verstrekken van gehoorbescherming, moet u echter altijd als eerste proberen het geluid terug te dringen tot onder de 85 dB(A).

2 Hoe weet een werknemer of hij gehoorschade heeft opgelopen?
De gehoortest is vast onderdeel van het PAGO. De herhalingsfrequentie van de gehoortest is afhankelijk van de hoogte van de blootstelling en de individuele gevoeligheid van de werknemer. De bedrijfsarts stelt dit vast en zal de werknemer daarover zo nodig adviseren. Als de werknemer het idee heeft dat hij gehoorschade heeft opgelopen door zijn werk, kan hij ook het spreekuur van de arbodienst bezoeken.

3 Is er iets aan te doen als het gehoor beschadigd is?
Nee, helaas kan gehoorschade niet genezen. Wel moet er alles aan gedaan worden om te voorkomen dat het gehoor nog verder beschadigt. Dus ook als er al gehoorschade is, moet toch nog de juiste gehoorbescherming gebruikt worden.

4 Kan lawaaidoofheid ook optreden bij af en toe werken in een lawaaiige omgeving?
Ja, dat kan. Ook als een gedeelte van de dag in de een lawaaiige omgeving wordt gewerkt, kan het gehoor beschadigd worden. Het risico daarbij is juist dat mensen die af en toe in het lawaai staan geen gehoorbescherming dragen omdat het toch maar 'even' is. Je zult niet van de een op de andere dag lawaaidoof zijn, maar het gaat sneller dan je denkt.

5 Hoort iemand die lawaaidoof is helemaal niets?
Iemand die lawaaidoof is, hoort bepaalde frequenties (toonhoogten) niet meer. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld lastig om gesprekken te volgen. Het geluid wordt dof en klinkt als een brei.

6 Wat betekenen de LWA- en de LpA-stickers op een machine?
Deze getallen geven het geluidsniveau aan rondom de machine en in de cabine.
LWA-stickers geven aan welk geluidniveau de machine heeft onder de afgesproken testcondities. 100 LwA betekent 100 dB(a) op 0 meter afstand.Hoe lager het getal, hoe beter. Als de machine geen cabine heeft en er veel mensen rondom de machine werken en wonen, dan is het des te belangrijker dat de LWA-waarde laag is.
LpA-stickers geven aan hoe hoog het geluidniveau in de cabine is onder de afgesproken testcondities. dus het geluidsdrukniveau gemeten bij de bedieningspositie. Hoe lager het getal, hoe beter. Hoe langer de machinist op de machine zit, hoe belangrijker een laag geluidniveau is.

7 Is de LWA- of de LpA-waarde bepalend bij de keuze voor een machine?

Dit is afhankelijk van waar de machine gebruikt gaat worden en waarvoor. Als er bijvoorbeeld in de stad gewerkt gaat worden, waar het geluid dat de machine maakt zo laag mogelijk moet zijn, dan is de LWA-waarde bepalend (hoe lager, hoe beter). Wordt de machine ingezet voor werk buiten de stad, dan is de LpA-waarde bepalend (hoe lager, hoe beter).

8 Waar moet ik op letten bij de aanschaf van gehoorbescherming?

Bij de keuze voor een type gehoorbescherming zijn de volgende factoren van belang:

  • Geluidniveau
  • Frequentie (toonhoogte) van het lawaai
  • Andere werkomstandigheden: vuil, hitte, verkeer
  • Draagcomfort
  • Noodzaak tot communicatie, vooral bij werk aan het spoor of wegen
  • Prijs

In grote lijnen kan gehoorbescherming verdeeld worden in twee categorieën: te dragen in het oor of te dragen over de oorschelp. Echter, niet alle soorten gehoorbescherming bieden dezelfde bescherming. Voor een goed advies kunt u terecht bij uw arbodienst of bij een leverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Er bestaat ook individueel aangemeten gehoorbescherming, de zogenaamde otoplastieken. Otoplastieken kunnen bescherming bieden tot 30 dB(A). Met otoplastieken is normaal contact met de omgeving mogelijk. Tegelijkertijd wordt een dusdanige demping van het lawaai bereikt dat beschadiging aan de gehoororganen wordt voorkomen. Communicatie op een 'normaal' spraakvolume blijft mogelijk en omgevingssignalen, zoals waarschuwingssignalen, blijven hoorbaar. Mede door het lage gewicht en de goede pasvorm is dit een zeer gebruikersvriendelijke gehoorbescherming.

9 Mijn werknemer weigert zijn gehoorbescherming te dragen. Wat kan ik doen?

Als uw werknemer werkt in geluid dat boven 85 dB(A) uitkomt, dan is hij verplicht de door u verstrekte gehoorbescherming te gebruiken. Als uw werknemer weigert de gehoorbescherming te gebruiken, dan kunt u diverse stappen ondernemen:

  • Een mondelinge waarschuwing, met aantekening in personeelsdossier.
  • Bij blijvende weigering een schriftelijke waarschuwing geven met kopie in personeelsdossier.
  • Een boete opleggen als de CAO of het arbeidsreglement een boetebeding kent.
  • Een verzoek aan de Inspectie SZW tot controle.
  • Een schorsing zonder behoud van loon.

Als alle voorgaande maatregelen niet werken, kunt u een ontslagvergunning aanvragen op grond van het niet gedragen zoals een goed werknemer betaamt en het weigeren van een opdracht. Ontslag op staande voet is alleen zinvol als naar objectieve maatstaven sprake is van het door de weigering van de werknemer veroorzaken van dusdanige risico's op ernstige gevolgen voor de werknemer zelf en/of derden, dat handhaving van het dienstverband in strijd is met goed werkgeverschap.

10 Hoe hoog is de boete die een werknemer kan krijgen voor het niet dragen van gehoorbescherming als het geluid harder is dan 85 dB(A)?
De werknemer kan een boete krijgen van maximaal € 450,- bij het niet gebruiken van de verstrekte gehoorbescherming.

Meer over gehoorbescherming vindt u bij de Rijksoverheid.

Bron: Arbouw, Rijksoverheid

Gezondheidsmanagement

Vernieuwde richtlijn adembeschermingsmiddelen

De Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) heeft de herziening van haar richtlijn...

Aanpak van verzuim: heel veel smaken

In dit artikel wordt ingegaan op de voorwaarden waaraan een goed verzuimbeleid moet voldoen. Verder wordt gekeken hoe...

Menopauze – Overgangsklachten bespreekbaar maken

Hoewel de menopauze en de bijbehorende overgangsklachten geregeld onderwerp van gesprek zijn, rust er nog steeds een...

Meer

Thema's

  • Duurzame inzetbaarheid
  • Psychosociale arbeidsbelasting
  • Het nieuwe werken
  • Gezondheidsmanagement
  • De praktijk
  • Rollen en verantwoordelijkheden
  • Beleid en overheid

Artikelsoort

  • Achtergrondartikelen
  • Tools
  • Nieuwsartikelen

Meest gelezen

Dit is de ideale kantoortemperatuur

Achtergrondartikel

Premium

De risico's van medicijnen op de werkvloer

Achtergrondartikel

Premium

‘Pre-employment screening’ van sollicitanten: wat is er geoorloofd?

Achtergrondartikel

Premium

Veilig werken op hoogte

Achtergrondartikel

Beroepsziekte nummer 1: Oververmoeid door het werk

Achtergrondartikel

Werkenveiligheid.nl is een uitgave van Kerckebosch Uitgeverij-Studiecentrum

10 vragen over lawaai | Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid (11) 10 vragen over lawaai | Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid (12) 10 vragen over lawaai | Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid (13)

10 vragen over lawaai | Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid (2024)

FAQs

Wat zijn de effecten van lawaai op de menselijke gezondheid? ›

Gezondheidseffecten

Uit onderzoek is gebleken dat er een direct verband bestaat tussen lawaai en gezondheid. Problemen die verband houden met lawaai zijn onder meer stressgerelateerde ziekten, hoge bloeddruk, spraakinterferentie, gehoorverlies, slaapverstoring en verloren productiviteit .

Wat zijn de gevaren van lawaai? ›

Herhaalde blootstelling aan hard geluid kan echter leiden tot blijvende tinnitus en/of gehoorverlies . Hard geluid kan fysieke en psychologische stress veroorzaken, de productiviteit verminderen, de communicatie en concentratie verstoren en bijdragen aan ongevallen en verwondingen op de werkplek doordat het moeilijk wordt om waarschuwingssignalen te horen.

Welke nadelige effecten zijn verbonden aan langdurig lawaai op oncomfortabele niveaus? ›

Bovendien ervaren mensen die voortdurend worden blootgesteld aan geluidsoverlast verhoogde stressniveaus, stemmingswisselingen, slaapverlies, verminderde productiviteit, hoge bloeddruk, depressie en gehoorverlies , naast NIHL.

Wat is LpA geluid? ›

Geluidsdrukniveau (LpA).

Dit wordt bepaald door een machine met een bepaald geluidsvermogen niveau in een bepaalde omgeving op een bepaalde afstand.

Welke ziekten worden veroorzaakt door geluidsoverlast? ›

Geluidsoverlast heeft dagelijks gevolgen voor miljoenen mensen. Het meest voorkomende gezondheidsprobleem dat dit veroorzaakt is door lawaai veroorzaakt gehoorverlies (NIHL). Blootstelling aan hard geluid kan ook hoge bloeddruk, hartaandoeningen, slaapstoornissen en stress veroorzaken. Deze gezondheidsproblemen kunnen alle leeftijdsgroepen treffen, vooral kinderen.

Wat veroorzaakt geluidsoverlast? ›

Enkele van de belangrijkste oorzaken zijn voertuigen, vliegtuigen, industriële machines, luidsprekers, crackers , enz. Bij gebruik op hoog volume dragen ook andere apparaten bij aan geluidsoverlast, zoals televisie, transistor, radio, enz.

Op welke drie manieren kan lawaai mensen beïnvloeden? ›

Drie manieren waarop geluidsoverlast mensen beïnvloedt: Beschadigt de trommelvliezen waardoor het gehoor permanent wordt aangetast. Verhoogt de hartslag. Slapeloosheid en veranderd ademhalingspatroon.

Wat doet geluidsoverlast met je gezondheid? ›

Geluid wegverkeer is een gezondheidsrisico

Ook kan het hoge bloeddruk veroorzaken waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Ongeveer 84 hartaanvallen per jaar worden in Nederland veroorzaakt door geluidhinder van wegverkeer. Ook kan geluid een negatieve invloed hebben op de leerprestaties van kinderen.

Wat veroorzaakt hyperacusis? ›

De meest voorkomende oorzaak van hyperacusis is schade aan het binnenoor door veroudering of blootstelling aan hard geluid . Hyperacusis wordt vaak geassocieerd met tinnitus (zoemende, rinkelende of fluitende geluiden in de oren) en vervorming van geluiden.

Hoe hoog mag geluid zijn? ›

Vanaf 120 decibel kan je je gehoor direct beschadigen. Dit is afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je bent blootgesteld aan het geluid. Een voorbeeld: Bij een geluid van 80 decibel kan je 8 uur per dag veilig werken.

Hoeveel geluid is acceptabel? ›

Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt. Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.

Hoeveel decibel is spraak? ›

Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB.

Welke invloed heeft geluid op het lichaam? ›

Omdat gehoor uw voornaamste waarschuwingszintuig is, zal een plotseling geluid een proces op gang brengen. Er komt cortisol vrij, het verhoogt je hartslag, het verandert je ademhaling .

Wat doet geluid met je lichaam? ›

Sommige geluiden vinden we prettig, andere geluiden ervaren we als storend of ongewenst. Wanneer geluid te hard is of langdurig op ons inwerkt kan dat invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress.

Welke invloed heeft lawaai op de geestelijke gezondheid? ›

De psychologische impact van geluidsoverlast is aanzienlijk, waarbij verschillende onderzoeken het verband leggen met een toename van het aantal angstgevoelens, depressies en psychologische problemen . Door lawaai veroorzaakte hinder is een veel voorkomende en onmiddellijke reactie op ongewenst geluid.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 6371

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.